Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

18.11 - 22.11.2024

Poniedziałek 18.11.2024

Śniadanie:
Angielka z masłem i serkiem kanapkowym z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną. Kawa zbożowa z mlekiem. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Obiad:
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: seler, gluten, jaja.

Podwieczorek:
Chleb Kurowicki z masłem, sałatą, szynką śniadaniową i ogórek zielony. Herbata imbir z pomarańczą. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Wtorek 19.11.2024 

Śniadanie:
Płatki Chocapic z mlekiem. Angielka z masłem i dżemem truskawkowym. Słupki marchewki. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Obiad:
Zupa fasolowa (fasola Jaś) z ziemniakami na wędzonce. Ryż, kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Świeży sok Rokitek (jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma). Zawiera alergeny: seler, gluten.

Podwieczorek:
Chleb pytlowy z masłem, sałatą, pasztetem wieprzowym i pomidorem malinowym. Mięta. Zawiera alergeny: gluten, mleko, jaja.

Środa 20.11.2024 

Śniadanie:
Chleb Graham z masłem, sałatą, polędwicą drobiową i świeżym ogórkiem. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, wieprzowina  w delikatnym sosie chrzanowym, surówka z ogórka kiszonego i marchewki. Banan. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: gluten, seler.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, pomidor koktajlowy i natka pietruszki. Herbata truskawkowa. Zawiera alergeny: gluten, mleko, gorczyca.

Czwartek 21.11.2024 

Śniadanie:
Płatki ryżowe z mlekiem. Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, schabem w majeranku i czerwoną papryką. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Obiad:
Zupa owocowa z makaronem i słodką śmietanką. Ziemniaki, filet drobiowy w sezamie, surówka z marchewka z buraków i jabłka. Gruszka. Zawiera alergeny: sezam, mleko, gluten, jaja. 

Podwieczorek:
Angielka z masłem, parówka drobiowa, keczup (opcjonalnie), ogórek kiszony. Herbata żurawinowa. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Piątek 22.11.2024 

Śniadanie:
Chleb Magnat z masłem, sałatą, szynką domową i papryką żółtą. Mleko. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.

Obiad:
Zupa marchewkowa z ziemniakami, zabielana. Pyzy ziemniaczane z mięsem, biała kapusta zasmażana. Jabłko. Zawiera alergeny: seler, mleko, gluten, jaja.

Podwieczorek:
Mus Złoty skarb (jabłko, marchew, morela, lio* truskawka).  Angielka z masłem. Herbata zielona. Zawiera alergeny: gluten, mleko.


  • Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
  • Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci  3-6 letnich.
  • Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
  • Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.


ALERGENY

  1. Gluten – zboża
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Laktoza – mleko
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Źródło: Rozporządzenie UE nr 1169/2011