Jadłospis
30.06 - 04.07.2025
Poniedziałek 30.06.2025
Śniadanie:
Angielka z masłem, serkiem kanapkowym Almette, czerwona papryka. Kawa zbożowa kokosowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa pieczarkowa z makaronem świderki i śmietaną. Ziemniaki, kotlet schabowy w panierce, sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi, serem feta, świeżym ogórkiem i oliwą z oliwek. Truskawki. Sok żurawinowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową i rzodkiewką. Herbata żurawinowa. Zawiera alergeny: 1, 7.
Wtorek 01.07.2025
Śniadanie:
Płatki miodowe z mlekiem. Angielka z masłem, sałatą, schabem w papryce i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Barszcz biały z ziemniakami i kiełbaską. Ryż z polewą jogurtowo - jagodową. Arbuz. Zawiera alergeny: 7.
Podwieczorek:
Baton twarogowy truskawkowy w białej czekoladzie 40 g. Chałka z masłem. Słonecznik. Herbata malinowa. Zawiera alergeny: 1, 7.
Środa 02.07.2025
Śniadanie:
Bułka razowa z masłem, sałatą, szynką konserwową i rzodkiewką. Kawa zbożowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Rosół z makaronem. Ziemniaki, pulpety mięsne w sosie pomidorowym, ogórek kiszony. Banan. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 9.
Podwieczorek:
Chleb Kurowicki z masłem, sałatą, serkiem kanapkowym paprykowy w plastrach i świeżym ogórkiem. Zawiera alergeny: 1, 7.
Czwartek 03.07.2025
Śniadanie:
Chleb Graham z masłem, sałatą, szynką Krzysia, pomidorem i szczypiorkiem. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 3, 7.
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, kotlety szu szu, surówka z marchewki i jabłka. Brzoskwinia ufo. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9, 10, 12.
Podwieczorek:
Jogurt pitny owoce leśne 250 g. Angielka z masłem. Słupki marchewki. Herbata zielona. Zawiera alergeny: 1, 7.
Piątek 04.07.2025
Śniadanie: Płatki Lion z mlekiem. Angielka z masłem i dżemem truskawkowym. Daktyle. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.
Obiad: Zupa krem dyniowa z groszkiem ptysiowym, ziemniakami i śmietaną. Makaron świderki z białym serem i cynamonem. Marchewka. Arbuz. Kompot z czarnej porzeczki. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek: Chleb dworski z masłem, sałatą, mini kielbaski śląskie na ciepło, ogórek kiszony i keczup. Herbata biała jaśminowa. Zawiera alergeny: 1, 7.
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
Alergeny
- gluten–zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemne
- soja
- laktoza–mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- łubin
- mięczaki
Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011