Jadłospis
27.10 - 31.10.2025
Poniedziałek 27.10.2025
Śniadanie:
Płatki owsiane z mlekiem, rogal z masłem z masłem i dżemem. Herbata z cytryną. Marchewka. Zawiera alergeny: 1,7
Obiad:
Zupa dyniowa krem z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki, karczek w sosie musztardowo- miodowym, surówka z selera i ananasa. Kompot. Zawiera alergeny: 9,1,3,7
Podwieczorek:
Herbata owocowa. Chleb kurowicki z masłem, ser żółty, papryka. Jabłko. Zawiera alergeny: 1,7
Wtorek 28.10.2025
Śniadanie:
Herbata z cytryną. Chleb pokrzywowy z masłem, szynka na sałacie, rzodkiewka. Zawiera alergeny: 1,7
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami. Spaghetti z mięsem i warzywami, posypany żółtym serem. Sok owocowy. Banan. Zawiera alergeny: 1,9
Podwieczorek:
Jogurt owocowy, pączek. Zawiera alergeny: 1,7,3
Środa 29.10.2025
Śniadanie:
Kakao z mlekiem. Bułka kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka. Zawiera alergeny: 1,7,3
Obiad:
Pomidorowa z makaronem. Ziemniaki, filet z kurczaka w panierce, kalafior. Kompot. Mandarynka. Zawiera alergeny: 1,7,9,3
Podwieczorek:
Mięta z cytryną. Chleb pokrzywowy z masłem, pasta z makreli wędzonej, ogórek kiszony. Zawiera alergeny: 1,7
Czwartek 30.10.2025
Śniadanie:
Kawa z mlekiem. Chleb graham, jajecznica ze szczypiorkiem .Zawiera alergeny: 1,7,3
Obiad:
Barszcz czerwony z ziemniakami. Kluski śląskie z dziurką, gulasz wieprzowy, kapusta kiszona zasmażana. Kompot. Winogrono. Zawiera alergeny: 9,3,7
Podwieczorek:
Herbata owocowa. Chleb kurowicki z masłem, wędlina na sałacie, ser mocarella pomidor cherry, papryka żółta. Zawiera alergeny: 1,7, 4
Piątek 31.10.2025
Śniadanie:
Kakao z mlekiem. Chleb dworski z masłem, szynka konserwowa na sałacie, pomidor cherry, papryka. Zawiera alergeny 1,7
Obiad:.
Pieczarkowa z makaronem. Ziemniaki, ryba smażona, surówka z ogórka kiszonego i marchewki. Kompot. Gruszka. Zawiera alergeny: 1,9,7,4
Podwieczorek:
Herbata owocowa, angielka z masłem, pasztet z żurawiną, papryka żółta. Zawiera alergeny: 1,7, 3
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
Alergeny
- gluten–zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemne
- soja
- laktoza–mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- łubin
- mięczaki
Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011
