Jadłospis
29.04 - 02.05.2024
Poniedziałek 29.04.2024
Śniadanie:
Płatki Nesquik z mlekiem. Angielka z masłem, serkiem śmietankowym i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, kotlet schabowy, surówka z marchewki i jabłka. Jabłko. Kompot truskawkowo - agrestowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, szynką ogonową, rzodkiewką. Herbata o smaku mango. Zawiera alergeny: 1, 7.
Wtorek 30.04.2024
Śniadanie:
Bułka kukurydziana z dynią z masłem, serem mozzarella z dodatkiem szczypiorku i pomidorów koktajlowych. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa szczawiowa z ziemniakami, jajkiem i śmietaną. Makaron z serem i brzoskwiniami. Gruszka. Kompot porzeczkowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Chleb orkiszowy z masłem, sałatą, kurczakiem faszerowanym i czerwoną papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.
Czwartek 2.05.2024
Śniadanie:
Pieczywo chrupkie z masłem, dżemem morelowym. Słonecznik. Herbata z cytryną. Kakao. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.
Obiad:
Zupa jarzynowa z ziemniakami, zabielana. Placuszki z jabłkiem. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, paprykarzem z kaszy jaglanej. Herbata owocowa. Zawiera alergeny: 1, 7.
06.05 - 10.05.2024
Poniedziałek 06.05.2024
Śniadanie:
Płatki kukurydziane z mlekiem. Angielka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i rzodkiewką. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną. Ziemniaki, karkówka w sosie miodowo - musztardowym, mizeria ze świeżym ogórkiem i jogurtem naturalnym. Kompot owocowy. Banan. Zawiera alergeny: 1, 7, 9, 10.
Podwieczorek:
Kisiel cytrynowy. Rogal z masłem. Żurawina. Rumianek. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.
Wtorek 07.05.2024
Śniadanie:
Bułka kukurydziana z dynią z masłem, jajecznica na maśle klarowanym z dodatkiem szczypiorku i pomidorów koktajlowych. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 3, 7.
Obiad:
Rosół z makaronem nitki. Ziemniaki, filet drobiowy w płatkach kukurydzianych, marchewka po włosku (z czosnkiem, słonecznikiem i oliwą z oliwek). Jabłko. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 9.
Podwieczorek:
Chleb orkiszowy z masłem, sałatą, polędwicą kresową i żółtą papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.
Środa 08.05.2024
Śniadanie:
Angielka z masłem, sałatą, schabem domowym, i ogórkiem świeżym. Herbata z cytryną. Kakao. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.
Obiad:
Barszcz biały z ziemniakami, kiełbaską i śmietaną. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym i tartym serem. Banan. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Bułka drożdżowa z rabarbarem. Słonecznik. Mięta. Zawiera alergeny: 1, 3, 7.
Czwartek 09.05.2024
Śniadanie:
Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, czerwoną papryką. Kawa zbożowa z mlekiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.
Obiad:
Zupa jarzynowa z kalafiorem i ziemniakami, zabielana. Kluski parowe z polewą jogurtowo - truskawkową. Jabłko. Sok pomarańczowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, pastą ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek małosolny. Herbata owocowa. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.
Piątek 10.05.2024
Śniadanie:
Bułka kajzerka z masłem, dżemem wiśniowym. Rodzynki. Herbata. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Krupnik ryżowy. Ziemniaki, pulpety rybne w sosie sezamowym, gotowane marchewki. Kompot owocowy. Jabłko. Zawiera alergeny: 1, 3, 4, 9, 11.
Podwieczorek:
Chleb dworski z masłem, sałatą, polędwicą z indyka i rzodkiewką. Herbata zielona. Zawiera alergeny: 1, 7..
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
ALERGENY
- Gluten – zboża
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Laktoza – mleko
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- Łubin
- Mięczaki
Źródło: Rozporządzenie UE nr 1169/2011