Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

19.05 - 23.05.2025

Poniedziałek 19.05.2025 

Śniadanie:
Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, serem żółtym i czerwoną papryką. Kawa zbożowa kokosowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną. Ryż z polewą jogurtowo – malinową. Banan. Sok pomarańczowy. Zawiera alergeny: 1, 7, 9.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, sałatą, schabem pieczonym i rzodkiewką. Rumianek.  Zawiera alergeny: 1, 7.

Wtorek 20.05.2025 

Śniadanie:
Płatki Cini Minis truskawkowe z mlekiem. Angielka z masłem, sałatą roszponką, kiełbasą szynkową i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Zupa pomidorowa z makaronem mini muszelki i śmietaną. Ziemniaki, polędwiczki wieprzowe, ogórek małosolny. Zielona lemoniada (jabłko, ogórek, szpinak, cytryna). Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Chleb Kurowicki z masłem, pastą jajeczną, pomidorem i szczypiorkiem. Herbata malinowa. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 10.

Środa 21.05.2025

Śniadanie:
Bułka razowa z masłem, sałatą rukolą, serkiem kanapkowym naturalnym i pomidorkiem koktajlowym. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7, 11.

Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami, na wędzonce. Makaron gnocchi, kurczak w sosie szpinakowo - śmietankowym. Truskawki. Woda. Zawiera alergeny: 1, 3, 4, 7, 9.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, kiełbaski śniadaniowe drobiowe, ogórek małosolny, keczup (opcjonalnie). Herbata żurawinowa. Zawiera alergeny: 1, 7.

Czwartek 22.05.2025 

Śniadanie:
Chleb Kurowicki z masłem, sałatą, polędwicą drobiową i żółtą papryką. Mleko. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Manna na rosole. Ziemniaki, kotleciki szu szu (filet drobiowy w jogurtowej panierce), mizeria (ogórek z jogurtem naturalnym). Banan. Kompot agrestowo-wiśniowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Chleb dworski z masłem, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i świeżym ogórkiem. Herbata z aronii. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 10, 12.

Piątek 23.05.2025 

Śniadanie:
Płatki ryżowe z mlekiem. Bułka kajzerka z masłem i dżemem truskawkowym. Suszone daktyle. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.

Obiad:
Zupa koperkowa z ziemniakami i kalafiorem, zabielana. Placuszki z jabłkiem. Arbuz. Kompot z czarnej porzeczki. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, sałatą, szynką maślaną i czerwoną papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.


  • Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
  • Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci  3-6 letnich.
  • Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
  • Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.


Alergeny

  1. gluten–zboża
  2. skorupiaki
  3. jaja
  4. ryby
  5. orzeszki ziemne
  6. soja
  7. laktoza–mleko
  8. orzechy
  9. seler
  10. gorczyca
  11. nasiona sezamu
  12. dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
  13. łubin
  14. mięczaki

Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011