Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

29.04 - 02.05.2024

Poniedziałek 29.04.2024

Śniadanie:
Płatki Nesquik z mlekiem. Angielka z masłem, serkiem śmietankowym i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, kotlet schabowy, surówka z marchewki i jabłka. Jabłko. Kompot truskawkowo - agrestowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, szynką ogonową, rzodkiewką. Herbata o smaku mango. Zawiera alergeny: 1, 7.

Wtorek 30.04.2024 

Śniadanie:
Bułka kukurydziana z dynią z masłem, serem mozzarella z dodatkiem szczypiorku i pomidorów koktajlowych. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Zupa szczawiowa z ziemniakami, jajkiem i śmietaną. Makaron z serem i brzoskwiniami. Gruszka. Kompot porzeczkowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Chleb orkiszowy z masłem, sałatą, kurczakiem faszerowanym i czerwoną papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.

Czwartek 2.05.2024 

Śniadanie:
Pieczywo chrupkie z masłem, dżemem morelowym. Słonecznik. Herbata z cytryną. Kakao. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.

Obiad:
Zupa jarzynowa z ziemniakami, zabielana. Placuszki z jabłkiem. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, paprykarzem z kaszy jaglanej. Herbata owocowa. Zawiera alergeny: 1, 7.

06.05 - 10.05.2024

Poniedziałek 06.05.2024

Śniadanie:
Płatki kukurydziane z mlekiem. Angielka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i rzodkiewką. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną. Ziemniaki, karkówka w sosie miodowo - musztardowym, mizeria ze świeżym ogórkiem i jogurtem naturalnym. Kompot owocowy. Banan. Zawiera alergeny: 1, 7, 9, 10.

Podwieczorek:
Kisiel cytrynowy. Rogal z masłem. Żurawina. Rumianek. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.

Wtorek 07.05.2024 

Śniadanie:
Bułka kukurydziana z dynią z masłem, jajecznica na maśle klarowanym z dodatkiem szczypiorku i pomidorów koktajlowych. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 3, 7.

Obiad:
Rosół z makaronem nitki. Ziemniaki, filet drobiowy w płatkach kukurydzianych, marchewka po włosku (z czosnkiem, słonecznikiem i oliwą z oliwek). Jabłko. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 9.

Podwieczorek:
Chleb orkiszowy z masłem, sałatą, polędwicą kresową i żółtą papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.

Środa 08.05.2024 

Śniadanie:
Angielka z masłem, sałatą, schabem domowym, i ogórkiem świeżym. Herbata z cytryną. Kakao. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.

Obiad:
Barszcz biały z ziemniakami, kiełbaską i śmietaną. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym i tartym serem. Banan. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Bułka drożdżowa z rabarbarem. Słonecznik. Mięta. Zawiera alergeny: 1, 3, 7.

Czwartek 09.05.2024 

Śniadanie:
Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, czerwoną papryką. Kawa zbożowa z mlekiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.1, 7.

Obiad:
Zupa jarzynowa z kalafiorem i ziemniakami, zabielana. Kluski parowe z polewą jogurtowo - truskawkową. Jabłko. Sok pomarańczowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.

Podwieczorek:
Angielka z masłem, pastą ze słonecznika z suszonymi pomidorami, ogórek małosolny. Herbata owocowa. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.

Piątek  10.05.2024 

Śniadanie:
Bułka kajzerka z masłem, dżemem wiśniowym. Rodzynki. Herbata. Zawiera alergeny: 1, 7.

Obiad:
Krupnik ryżowy. Ziemniaki, pulpety rybne w sosie sezamowym, gotowane marchewki. Kompot owocowy. Jabłko. Zawiera alergeny: 1, 3, 4, 9, 11.

Podwieczorek:
Chleb dworski z masłem, sałatą, polędwicą z indyka i rzodkiewką. Herbata zielona. Zawiera alergeny: 1, 7..


  • Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
  • Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci  3-6 letnich.
  • Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
  • Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.


ALERGENY

  1. Gluten – zboża
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Laktoza – mleko
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Źródło: Rozporządzenie UE nr 1169/2011