Jadłospis
19.05 - 23.05.2025
Poniedziałek 19.05.2025
Śniadanie:
Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, serem żółtym i czerwoną papryką. Kawa zbożowa kokosowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną. Ryż z polewą jogurtowo – malinową. Banan. Sok pomarańczowy. Zawiera alergeny: 1, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, sałatą, schabem pieczonym i rzodkiewką. Rumianek. Zawiera alergeny: 1, 7.
Wtorek 20.05.2025
Śniadanie:
Płatki Cini Minis truskawkowe z mlekiem. Angielka z masłem, sałatą roszponką, kiełbasą szynkową i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa pomidorowa z makaronem mini muszelki i śmietaną. Ziemniaki, polędwiczki wieprzowe, ogórek małosolny. Zielona lemoniada (jabłko, ogórek, szpinak, cytryna). Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Chleb Kurowicki z masłem, pastą jajeczną, pomidorem i szczypiorkiem. Herbata malinowa. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 10.
Środa 21.05.2025
Śniadanie:
Bułka razowa z masłem, sałatą rukolą, serkiem kanapkowym naturalnym i pomidorkiem koktajlowym. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7, 11.
Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami, na wędzonce. Makaron gnocchi, kurczak w sosie szpinakowo - śmietankowym. Truskawki. Woda. Zawiera alergeny: 1, 3, 4, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, kiełbaski śniadaniowe drobiowe, ogórek małosolny, keczup (opcjonalnie). Herbata żurawinowa. Zawiera alergeny: 1, 7.
Czwartek 22.05.2025
Śniadanie:
Chleb Kurowicki z masłem, sałatą, polędwicą drobiową i żółtą papryką. Mleko. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Manna na rosole. Ziemniaki, kotleciki szu szu (filet drobiowy w jogurtowej panierce), mizeria (ogórek z jogurtem naturalnym). Banan. Kompot agrestowo-wiśniowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Chleb dworski z masłem, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i świeżym ogórkiem. Herbata z aronii. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 10, 12.
Piątek 23.05.2025
Śniadanie:
Płatki ryżowe z mlekiem. Bułka kajzerka z masłem i dżemem truskawkowym. Suszone daktyle. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7, 12.
Obiad:
Zupa koperkowa z ziemniakami i kalafiorem, zabielana. Placuszki z jabłkiem. Arbuz. Kompot z czarnej porzeczki. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, sałatą, szynką maślaną i czerwoną papryką. Melisa. Zawiera alergeny: 1, 7.
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
Alergeny
- gluten–zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemne
- soja
- laktoza–mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- łubin
- mięczaki
Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011