Jadłospis
29.09 - 03.10.2025
Poniedziałek 29.09.2025
Śniadanie:
Kawa z mlekiem, chleb kurowicki z masłem, szynka z liściem, sałata, pomidor, szczypior. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1,7.
Obiad:
Zalewajka z białą kiełbasą i z ziemniakami. Pierogi z serem, sałatka owocowa. Kompot. Zawiera alergeny: 9,1,3,7.
Podwieczorek:
Mus owocowy, ciastko. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1,7.
Wtorek 30.09.2025
Śniadanie:
Herbata z cytryną, chleb pokrzywowy z masłem, ser żółty, papryka. Zawiera alergeny: 1,7.
Obiad:
Krupnik ryżowy. Ziemniaki, bitki wołowe w sosie własnym, surówka z buraka i marchewki. Kompot. Banan. Zawiera alergeny: 1,9.
Podwieczorek:
Chałka z masłem, jogurt owocowy. Zawiera alergeny: 1,7,3.
Środa 01.10.2025
Śniadanie:
Chleb dworski z masłem, jajko gotowane, sałata, rzodkiewka. Zawiera alergeny: 1,7,3.
Obiad:
Rosół z makaronem. Ziemniaki, filet z kurczaka panierowany, fasolka szparagowa. Kompot. Zawiera alergeny: 1,7,9,3.
Podwieczorek:
Chleb dworski z masłem, polędwica sopocka, sałata, papryka. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1,7.
Czwartek 02.10.2025
Śniadanie:
Musli z mlekiem. Bułka kajzerka z masłem i miodem. Kalarepka. Zawiera alergeny: 1,7,3.
Obiad:
Marchewkowa z ziemniakami. łazanki z mięsem i kapustą kiszoną. Kompot. Jabłko. Gruszka. Zawiera alergeny: 9,3,7.
Podwieczorek:
Mięta, Chleb kurowicki z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony. Zawiera alergeny: 1,7, 4.
Piątek 03.10.2025
Śniadanie: Kawa z mlekiem. Chleb graham, szynka konserwowa, papryka. Zawiera alergeny 1,7.
Obiad:
Jarzynowa z ziemniakami. Kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z selera i ananasa. Kompot. Śliwka. Zawiera alergeny: 9,7,4.
Podwieczorek:
Serek danio, rogal z masłem.. Zawiera alergeny: 1,7.
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
Alergeny
- gluten–zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemne
- soja
- laktoza–mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- łubin
- mięczaki
Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011