Jadłospis
18.11 - 22.11.2024
Poniedziałek 18.11.2024
Śniadanie:
Angielka z masłem i serkiem kanapkowym z rzodkiewką i szczypiorkiem. Herbata z cytryną. Kawa zbożowa z mlekiem. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Obiad:
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: seler, gluten, jaja.
Podwieczorek:
Chleb Kurowicki z masłem, sałatą, szynką śniadaniową i ogórek zielony. Herbata imbir z pomarańczą. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Wtorek 19.11.2024
Śniadanie:
Płatki Chocapic z mlekiem. Angielka z masłem i dżemem truskawkowym. Słupki marchewki. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Obiad:
Zupa fasolowa (fasola Jaś) z ziemniakami na wędzonce. Ryż, kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Świeży sok Rokitek (jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma). Zawiera alergeny: seler, gluten.
Podwieczorek:
Chleb pytlowy z masłem, sałatą, pasztetem wieprzowym i pomidorem malinowym. Mięta. Zawiera alergeny: gluten, mleko, jaja.
Środa 20.11.2024
Śniadanie:
Chleb Graham z masłem, sałatą, polędwicą drobiową i świeżym ogórkiem. Kakao. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej. Ziemniaki, wieprzowina w delikatnym sosie chrzanowym, surówka z ogórka kiszonego i marchewki. Banan. Kompot owocowy. Zawiera alergeny: gluten, seler.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, pastą z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, pomidor koktajlowy i natka pietruszki. Herbata truskawkowa. Zawiera alergeny: gluten, mleko, gorczyca.
Czwartek 21.11.2024
Śniadanie:
Płatki ryżowe z mlekiem. Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, schabem w majeranku i czerwoną papryką. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Obiad:
Zupa owocowa z makaronem i słodką śmietanką. Ziemniaki, filet drobiowy w sezamie, surówka z marchewka z buraków i jabłka. Gruszka. Zawiera alergeny: sezam, mleko, gluten, jaja.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, parówka drobiowa, keczup (opcjonalnie), ogórek kiszony. Herbata żurawinowa. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Piątek 22.11.2024
Śniadanie:
Chleb Magnat z masłem, sałatą, szynką domową i papryką żółtą. Mleko. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
Obiad:
Zupa marchewkowa z ziemniakami, zabielana. Pyzy ziemniaczane z mięsem, biała kapusta zasmażana. Jabłko. Zawiera alergeny: seler, mleko, gluten, jaja.
Podwieczorek:
Mus Złoty skarb (jabłko, marchew, morela, lio* truskawka). Angielka z masłem. Herbata zielona. Zawiera alergeny: gluten, mleko.
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
ALERGENY
- Gluten – zboża
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Laktoza – mleko
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- Łubin
- Mięczaki
Źródło: Rozporządzenie UE nr 1169/2011