Jadłospis
28.07 - 31.07.2025
Poniedziałek 28.07.2025
Śniadanie:
Musli crunchy z mlekiem. Chleb słonecznikowy z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową, papryką żółtą. Herbata z cytryną i miodem. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Krupnik ryżowy. Ziemniaki, polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, sałata rzymska z pomidorami koktajlowymi, kukurydzą oraz oliwą z oliwek. Maliny. Kompot truskawkowy. Nektarynka. Zawiera alergeny: 1, 7.
Podwieczorek:
Gotowany kalafior z dodatkiem bułki tartej. Angielka z masłem. Herbata zielona. Zawiera alergeny: 1, 7.
Wtorek 29.07.2025
Śniadanie:
Bułka kukurydziana z dynią, masłem, sałatą, szynką konserwową i ogórkiem małosolnym. Kawa zbożowa czekoladowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa jarzynowa z koperkiem, ziemniakami i śmietaną. Placuszki drobiowe (mięso drobiowe, papryka, cukinia), sos tzatziki (jogurtowo – czosnkowy). Woda. Nektarynka. Zawiera alergeny:1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem i dżemem truskawkowym. Słonecznik. Rumianek. Zawiera alergeny: 1, 7.
Środa 30.07.2025
Śniadanie:
Kulki czekoladowe z mlekiem. Chleb orkiszowy z masłem, sałatą, kiełbasą krakowską parzoną i świeżym ogórkiem. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa krem brokułowa z groszkiem ptysiowym i śmietaną. Ziemniaki, potrawka z kurczaka w warzywach. Brzoskwinia. Sok ananasowy. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Kaszka manna z wiśniami 140 g. Angielka z masłem. Mięta. Zawiera alergeny: 1, 7.
Czwartek 31.07.2025
Śniadanie:
Chleb pokrzywowy z masłem, sałatą, serem mozzarella, pomidorem i szczypiorkiem. Kawa zbożowa. Herbata z cytryną. Zawiera alergeny: 1, 7.
Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami. Makaron świderki z polewą jogurtowo – malinową. Marchewka. Woda. Arbuz. Zawiera alergeny: 1, 3, 7, 9.
Podwieczorek:
Angielka z masłem, parówki drobiowe, ogórek kiszony i keczup. Herbata zielona. Zawiera alergeny: 1, 7.
- Pięciodniowy jadłospis jest wywieszany do wglądu na tablicy ogłoszeń.
- Posiłki są przygotowywane zgodnie z normami żywieniowymi opracowanymi dla dzieci 3-6 letnich.
- Personel kuchenny oraz dyrektor przedszkola dbają o prawidłowość kaloryczną i walory smakowe oraz o higienę w procesie technologicznym przygotowywanych posiłków.
Poniżej przedstawiamy najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu została przypisana cyfra porządkowa, symbolizująca występujący w potrawie alergen. Cyfry porządkowe również zostały umieszczone w jadłospisie.
Alergeny
- gluten–zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemne
- soja
- laktoza–mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg
- łubin
- mięczaki
Źródło: Rozporządzenie Unii Europejskiej numer 1169/2011